Včelí med a jeho účinky na zdravie.

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia.Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Hlavné účinky medu

         •        vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny

  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • posilňuje imunitný systém
  • pomáha liečiť vírusové ochorenie
  • používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • podporuje trávenie
  • zbavuje telo jedov
  • má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním
  • na zmiernenie migrény
  • pomáha pri problémoch so srdcom
  • pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
  • čistí pleť, napríklad pri akné
  • súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
  • medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
  • zjemňuje popukané pery
  • je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
  • ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou

Pri zápaloch hrdla si dávame malé lyžičky medu, ktoré necháme pomaly rozpustiť v ústach a prejsť cez hrdlo, nezapíjame. Pri prechladnutí si dáme zázvorový čaj s medom a citrónom (medom sladíme pri maximálnej teplote 40 stupňov).

Dávkovanie medu a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Špeciálny tip: Ak trpíte alergiami na peľ, skúste zaexperimentovať s čistým kvetovým medom, ktorý včely produkujú iba z jedného druhu – napríklad ak reagujete na med z ďateliny, neznamená to, že budete reagovať aj na med z levandule.

Čo med obsahuje

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:

·         fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %

·         glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %

p voda: 10 – 15 %

·         minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo

·         vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P

·         organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..

·         ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Vlastnosti medu

Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť, i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho vo fľaške nahriať vo vodnom kúpeli, ale maximálne s teplotou do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. Fľašu s medom vypodložte kúskom drievka, aby sa fľaša neprehriala. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Je nevhodné dávať med do mikrovlnnej rúry.

Skladovanie medu

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Delenie medu podľa pôvodu

  • kvetové – nektárové: repkový, agátový, lipový
  • medovicové – lesné: jedľový, smrekový
  • zmiešané – z kvetových a medovicových medov

Druhy medu

  • Repkový med: svetlá farba a jemná chuť. Kryštalizuje. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.
  • Agátový med: obsahuje nektár z agátových kvetov, je svetlej až zlatožltej farby so zelenkastým nádychom. Má nízky predpoklad pre kryštalizáciu, je ľahko stráviteľný.
  • Lipový med: je číry, zlatožltý, s typickou lipovou vôňou a chuťou. Mierne kryštalizuje. Je to vynikajúci pomocník pri nachladení.
  • Kvetový med: rozšírený med, pochádzajúci z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých bylín. Môže byť jedno, alebo viacdruhový – podľa druhu kvetov. Kryštalizuje. Je vhodný aj na varenie, či pečenie a taktiež ako liečivo.
  • Lesný med: tento chutný med je vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje najmä nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.
  • Jedľový med: keďže ho je málo, je drahý. Včielky ho vyrábajú z ihličia stromov, má tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu, s výraznou arómou.

Delenie medu podľa spracovania

·         surový med – med, ktorý nebol vytočený a vyčírený

·         čistý med – vyčírený, a inými metódami purifikovaný med, zbavený vosku, propolisu, nečistôt

·         brtnícky med – získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, násobne drahší

·         stáčaný med – získava sa odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometu

·         odkvapkávaný med – narezaním plástov sa uvoľní med, ktorý vteká do zbernej nádoby

·         tavený med – získaný teplom, zahrievaním plástov

·         lisovaný med – med získaný stlačením plástu, vytlačením medu

           pastovaný med – vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konziste

 

 

 

Materská kašička má tonizujúci , proti mikrobionálny , proti radiačný a imunitné účinky , stimuluje látkovú výmenu , zvyšuje životný tonus organizmu , normalizuje krvný tlak , stav ciev a funkciu orgánov. V terapeutickej praxi je optimálna dávka včelej kašičky 5 – 10 mg.

Vďaka obsahu proteínov , aminokyselín , éterických olejov , uhľohydrátov a acetylcholínu sa do poručuje včelia kašička na liečenie neurasténie , anémie , reumatizmu , priedušiek a vypadávaní vlasov. Preparáty materskej kašičky sa do poručujú tiež pri liečení chrípky a pri pneumónii.

Materská kašička nemá vyhradený účinok iba na niektoré orgány, ale zasahuje do celkovej látkovej výmeny. Prenikavo zvyšuje vlastné obranné sily organizmu a tak celkovo činnosť organizmu. Z týchto dôvodov je materská kašička cenným podporným liečivom pri celej rade chorôb. Ani materská kašička však nie je všeliekom , ako v minulosti neseriózne tvrdili niektorý nadšenci. Je preukázateľné , že jej podávanie môže pomôcť pri nasledujúcich ochoreniach:

akné- vnútorne

anémie ( chudokrvnosť )                                                                                 

angína pectoris

artérioskleróza                                                                                                   

asténia ( celková slabosť)

ateroskleróza                                                                                                      

bronchiálna astma

depresie                                                                                                                

encefalidity

pečeňové choroby

klimakterické problémy                                                               

nechutenstvo

neurasténia                                                                                   

ochrnutie – niektoré typy

parkinsonismus – miernejšie formy                                        

po chirurgických zákrokoch

po pôrode s veľkou stratou krv                                                 

rekonvalenstencia po ťažkých operáciách, úrazov

skleróza multiplex – podporný prostriedok                            

slabnutie zraku a sluchu bez výrazných príčin

znižuje psychické a fyzické preťaženie                                    

stenokardia

stimuluje žľazy s vnútornou sekréciou ( štítna žľaza, nad ľadviny ,pohlavné žľazy)    

ťažko sa hojace rany a spáleniny - vnútorne!

tlmí nežiaduce účinky širokospektrálnych antibiotík            

depresívne stavy

vyčerpanie organizmu                                                               

zápal tlstého čreva

zlepšuje celkovo psychický a fyzický stav                             

zlepšuje duševnú činnosť a výkonnosť

zmeny na sietnici oka                                                               

spomalený vývoj u deti

 

  nazývaný tiež prírodné antibiotikum. Je  to prírodná látka získavaná z balzamov živicovej povahy, ktorú včely zbierajú z rôznych rastlín, kvetov a liečivých bylín. V propolise bolo zistených 34 liečivých zložiek. Propolis obsahuje 50-60% živice, 10-12% éterických olejov a asi 5% peľu. Tieto látky majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus. Široké spektrum uhľovodíkov, mastných kyselín, terpenoidy, vitamíny a ostatné organické látky zastupuje bohaté spoločenstvo, ktoré sa inde v prírode nevyskytuje.Propolis môže byť vo forme tinktúra - kvapky, spray s propolisom alebo surový propolis.Propolisová tinktúra - kvapky dokonale dezinfikuje, ničí alebo znižuje tvorbu niektorých baktérií, vírusov a plesní. Má znecitlivejúce účinky a lokálne tlmí bolesť. Podporuje obranyschopnosť organizmu. Propolisová tinktúra je podporný prostriedok k dezinfekcií dutiny ústnej a kože, pri nachladnutí a vírusových ochoreniach horných ciest dýchacích, k potlačeniu infekcie a zápalu v dutine ústnej a nosohltanu, k tlmeniu bolesti zubov a masážam ďasien pri paradentóze a pri hojení nerozsiahlych popálenín. Je vhodná pri plesňovom a ekzémovom ochorení pokožky

Najčastejšie sa uvádzajú tieto účinky na ľudský organizmus:

•             protibakteríálny - ničia baktérie, zastavujú rast bakterií

•             lokálne anestetický - spôsobuje miestne znecitlivenie

•             biostimulačný – povzbudzujúci                                          

•             antivirusový - pôsobiaci proti vírusom

•             protiplesňový - pôsobiaci na rôzne plesňové ochorenia na koži

•             antiradiačný - tlmiaci účinky ožiarenia rtg

•             protizápalový                                                            

•             granulačno-epitelizačný - podporujúci hojenie rán a kože

•             antitoxický - rušiaci účinok niektorých toxických pôsobení na organizmus      

•             hypotenzívny - znižujúci krvný tlak

•             antiparazitárny                                                     

•             antihemoragický - pôsobiaci proti krvácavosti

Obnôžkový peľ  prinášajú včely ako svoju základnú potravu v obnôžkach na zadných pároch nôh. Tvar a farba peľu sú pre každý druh rastliny charakteristické. Získavanie obnôžkového peľu umožňujú tzv. peľochyty, ktoré včelár umiestnil do letáča úľa, ktorý zo zadných nôh včiel zachytí malú časť peľových koláčikov .

Zloženie peľu :  Peľové zrnká obsahujú okrem vody, bielkovín, tukov a sacharidov tiež vitamíny skupiny B, D, E a H, z minerálnych látok je to kremík, síra, meď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápnik, horčík, mangán, fosfor, báryum, striebro, zinok, molybdén, chróm a stroncium.

Peľ ovplyvňuje črevnú mikroflóru a podporuje funkcie žalúdka. Predovšetkým, ale zlepšuje celkový stav organizmu, stimuluje telesný a duševný pocit celkového zdravia, podporuje prekrvenie a spôsobuje vzostup počtu červených krviniek.

Dávkovanie :  1 – 2 čajové lyžičky denne.

Peľ PERGA sa získava z plastov včelstva. Je to kvetový peľ, ktorý je prepracovaný včelami priamo v úli. Tam je vystavený prírodnému kvasnému procesu, počas ktorého vznikajú veľmi dôležité substancie bez vonkajšieho zásahu.

Analýzy  dokazujú nepostradateľné aminokyseliny, stopové prvky, enzýmy a mnoho potrebných živín. Všetky tieto látky sú biologicky vyvážené a pôsobia synergicky. Podporuje organizmus k rýchlej obnove duševnej a fyzickej sily, obzvlášť v rekonvalescencii po vyčerpávajúcich chorobách a po operáciach. Pri depresívnych stavoch obnovuje duševnú rovnováhu, vyvoláva pocit spokojnosti a chuti do života. Účinok pergy na centrálnu nervovú sústavu je trvalejší a hodnotnejší ako účinok pri užívaní iných látok, ako napríklad drog.  Dobrý výsledok je dosiahnutý u hyperplázii prostaty, detoxikácie pečene, pri syndróme únavy, neplodnosti, impotencii a znížení sexuálnej aktivity.

Dávkovanie : 1 – 2 čajové lyžičky denne (peľ sa rozmelí na jazyku a potom prehltne

Treba byť opatrný u osôb alergických na včelie produkty! Skladujte v chlade.

  Včelí peľ sa liečebne používa :

 - ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému - na zvýšenie imunity

- pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe

- pri chudokrvnosti - nedostatku železa

- pri chorobách pečene - po žltačke, chorobách štítnej žľazy

- pri srdcovo - cievných ochoreniach

- chorobe prostaty

- zlepšuje činnosť srdca a pľúc u športovcov

- pomáha zmierniť príznaky cukrovky

- pri redukcii krvného tlaku

- pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev

- pri nechutenstve

- pri ochoreniach kože, kĺbov, očí

- pri poruchách spánku, depresiach vďaka obsahu zinku a vitamínu B6

- môže chrániť pred sennou nádchou

- starší ľudia sa vďaka nemu dožívajú vysokého veku a dobrej pamäti

 

 

Peľ treba pomlieť, pridať do cukrovej alebo medom osladenej vody, do masla ,jogurtu do zaváraniny podľa vlastnej chuti, najlepšie ráno nalačno alebo večer pred spaním. Normálna dávka pre dospelého je 20g denne, nárazová 32g. Pre deti sa používajú redukované dávky. Plná kávová lyžička je 8g, plná dezertná lyžička je 15g, plná polievková 24g. Kúra trvá mesiac a v priebehu roka sa môže niekoľkokrát opakovať.