Sušička medu.

So zmenou klimy  a vrtochmi počasia sa všetko mieša, 

kvitnutie repky sa prekrýva s kvitnutim  agátu. 

A ked´ chcem mať nezmiešaný agátový med,

tak treba po skončení kvetu repky ihned´ 

vytočiť všetok aj riedky med,lebo zvyčajne v tom čase 

už agát meduje ,  potom  riedký med ktorý ma

obsah vody nad 21% upraviť a to jeho dosušaným na

 hodnotu do18%, niektorí to robia tak, že ramiky s riedkym medom

daju do komory, kde na principe tak ako to robia včely ventiláciou

odsávajú vodu ventilátorom a zohriatim na 

uľovú teplotu 35stupňov.Ale tu je potrebne mať veľký počet 

rezervných rámikov aby sa dali po odobratí

doplniť, a tak som hľadal iné riešenie, zaujal ma princip,

 ktorým to robíp.Jindra,  tak som sa do toho pustil. 

Upravil som vypuštanie medu,bubon je usadený tak aby

 sa mi dobre nalieval med.Ventil je v strede

a všetko je vyspadované smerom k ventilu.Ja som to urobil

 na principe termokomory, ktorú som urobil z polystyrénu 

 do ktorej sa po naplnení nádoba zasunie, dole mam 

ohrievač a dalej ventilátor ktorí,odtiaľ odsáva vzduch 

a tým padom berie so sebou aj vodu.

Planujem do budúcna v nej roztápať aj med ak nejaký bude.

 

Stavba komory.

Nadoba na zhruba 200kg medu aj s vypušťacím ventilom.

 

 

Lamela lopatky.

Výroba  bubna s lamelamy.

Usadený bubon. 

Pohaňa ho motorček zo stieračov autobusu na 12 V,  

prevod  reťazou a ozubenými kolieskami z bicykla, 

otáčky pod 2 za minutu. 

Hotové pred nalievaným medu.

 

Na vozíku mam urobené úchyty, ktoré presne  zapadnú do

úchytov na konve.

 A konvu zaistim aby nevypadla a môžem smelo vylievať.

Konva je prázdna raz dva, naliatie 5 konvy medu 

netrvá ani 10 min aj s dovozom a odvozom prázdnej konvy.

Za 24 hodín sa vypušťa vypušťacím ventilom,

 obsah vody pod 17%.


Tvorba web stránok zdarma Webnode