Sušička medu.
So zmenou klimy a vrtochmi počasia sa všetko mieša,
kvitnutie repky sa prekrýva s kvitnutim agátu.
A ked´ chcem mať nezmiešaný agátový med,
tak treba po skončení kvetu repky ihned´
vytočiť všetok aj riedky med,lebo zvyčajne v tom čase
už agát meduje , potom riedký med ktorý ma
obsah vody nad 21% upraviť a to jeho dosušaným na
hodnotu do18%, niektorí to robia tak, že ramiky s riedkym medom
daju do komory, kde na principe tak ako to robia včely ventiláciou
odsávajú vodu ventilátorom a zohriatim na
uľovú teplotu 35stupňov.Ale tu je potrebne mať veľký počet
rezervných rámikov aby sa dali po odobratí
doplniť, a tak som hľadal iné riešenie, zaujal ma princip,
ktorým to robíp.Jindra, tak som sa do toho pustil.
Upravil som vypuštanie medu,bubon je usadený tak aby
sa mi dobre nalieval med.Ventil je v strede
a všetko je vyspadované smerom k ventilu.Ja som to urobil
na principe termokomory, ktorú som urobil z polystyrénu
do ktorej sa po naplnení nádoba zasunie, dole mam
ohrievač a dalej ventilátor ktorí,odtiaľ odsáva vzduch
a tým padom berie so sebou aj vodu.
Planujem do budúcna v nej roztápať aj med ak nejaký bude.
Stavba komory.
Nadoba na zhruba 200kg medu aj s vypušťacím ventilom.
Lamela lopatky.
Výroba bubna s lamelamy.
Usadený bubon.
Pohaňa ho motorček zo stieračov autobusu na 12 V,
prevod reťazou a ozubenými kolieskami z bicykla,
otáčky pod 2 za minutu.
Hotové pred nalievaným medu.
Na vozíku mam urobené úchyty, ktoré presne zapadnú do
úchytov na konve.
A konvu zaistim aby nevypadla a môžem smelo vylievať.
Konva je prázdna raz dva, naliatie 5 konvy medu
netrvá ani 10 min aj s dovozom a odvozom prázdnej konvy.
Za 24 hodín sa vypušťa vypušťacím ventilom,
obsah vody pod 17%.